Dette bør du vite før du setter i gang med hagen din!
Dagene blir lengre og temperaturen stiger, og om ikke lenge løper mange av gårde til hagesentrene for å finne planter til sine nye hageprosjekter. Det første du møter er sannsynligvis masse flotte planter og et hav av blomster. Og er du ikke forberedt er faren stor for spontane bomkjøp. Jeg har vært der selv, mange ganger. Kjøpt planter som hverken kan overleve i norsk klima eller bo i full skygge i tung leirjord hvor jeg plasserte dem. Heldigvis så lærer man, men forhåpentligvis vil du etter denne artikkelen få mer igjen for pengene (og ikke minst tiden) du legger igjen i hagen din!
Først vil jeg begynne med en liten enkel ABC for hage.
Staude
En flerårig plante som kommer igjen år etter år, og som oftest visner ned på vinteren og går i dvale. De fleste stauder vil vokse i rota og bli større og større for hver sesong. Blomstringstidspunkt varierer og ofte kan det være lurt å plante forskjellige stauder i et bed for å få blomstring gjennom hele sesongen.
Sommerblomst
En sommerblomst er en plante vi i Norge opplever som ettårig og som ikke tåler norsk vinter. Noen sommerblomster kan også være flerårige, men da må de overvintres innendørs. Sommerblomster er kjent for å blomstre gjennom hele sesongen, og kan gi utrolig mye blomster. Husk nok gjødsel og god næringsrik jord!
Vintergrønn/løvfellende
Mens noen busker og trær holder seg grønne og fine gjennom hele vinteren, er de alle fleste løvfellende. Det vil si at bladene faller av om høsten for så å komme tilbake på våren.
Tre/podet tre/oppstammet tre
Folk flest kaller noe for et tre så fort det har en stamme. Mye av det vi selger i hagesenteret er egentlig busker som er podet på stammer, men den botaniske definisjonen er ikke så nøye så lenge du skjønner forskjellen på hvordan planten kommer til å vokse. Når et tre er topp-podet, betyr det at man har tatt en stamme og satt den sammen med det som vil danne trekronen. Som regel kan du enkelt se om et tre et topp-podet fordi det har en liten klump der hvor de er satt sammen. Det viktigste du må vite når du kjøper denne typen trær er at du aldri vil få høyere stamme, kun større krone. Du må derfor kjøpe treet med den stammehøyden du ønsker at det skal ha.
En annen variant som ligner, er oppstammede trær. Treet ligner på det poda treet, men er lagd ved å fjerne grener nede og velge én gren som blir stammen. Du kan også stamme opp et gammelt tre eller busk du har i hagen ved å fjerne sidegrener og velge deg ut én stamme som du holder ren. Ofte må du fjerne skudd fra stammen hvert år. Dette kan være en veldig morsom måte å gjøre store visuelle endringer i hagen på!
Og så har du så klart de helt vanlige trærne. Noen kan bli 50m og andre bare et par. Noen blir smale, mens andre brede. Husk å tenk på hvor stort treet kan bli før du planter det i hagen din.
Videre er det noen spørsmål du bør stille deg før du går i gang med hagen din.
Hva ønsker du å bruke hage til?
Hvilken stil ønsker du å ha i hagen?
Hvor mye tid ønsker du å bruke på vedlikehold?
For å finne planter som vil trives bør du også vise noe om disse punktene.
Hvilken herdighetssone bor du i? Kristiansand ligger i sone H2/H3. Men husk at det er forskjell på en lun krok og en forblåst topp. Ofte er plantene i hagesenteret merket med herdighetssone. Jo lavere tall, jo mindre hardfør, og motsatt.
Hvordan er solforholdene der du skal plante? Ikke alle planter tåler full sol, og enda færre tåler full skygge.
Hvordan er jordforholdene? Her bør du vite noe om hvor dypt med jord du har, og hvilken jordtype du har. Vi deler ofte opp jord i sandjord, muldjord og leirjord. Hvis du vet om jorda er lett og tørr eller tung og våt, er det ofte nok for at gartneren kan hjelpe deg med å finne planter.
Helt til slutt vil jeg virkelig anbefale deg å legge en plan før du setter i gang. Søk etter inspirasjon på nett og gå rundt i nabolaget og se på andre sine hager.